10 tips tegen wespen

Dit weekend weer lekker warm zomerweer! Heerlijk: een verkoelend wijntje, een ijsje, of een stukje zomerfruit…, maar wat doe je tegen die vervelende wespen die daarop afkomen? 

De Universiteit Wageningen waarschuwde al voor het grote aantal wespen dit jaar. Het zijn er zoveel omdat de weersomstandigheden optimaal zijn voor de beestjes.

Wat te doen?
We zullen dus nog wel even samen door één deur moeten. Gelukkig steken niet alle wespen, dat doen alleen de vrouwtjes, maar als het je overkomt, kan dat behoorlijk pijn doen. En voor mensen met een allergie kan het zelfs levensgevaarlijk zijn. Wat kun je nou het beste doen om mot met een wesp te voorkomen? In Trouw zette Entomoloog Marcel Dicke wat tips op een rijtje:

1. Blijf rustig
Ga niet wild om je heen slaan. Niet alleen worden de beestjes daar agressief van, ze scheiden ook nog eens een stofje uit waarmee ze hun vriendjes een seintje geven om ook even langs te komen.

2. Veilig vangen
Als het nodig is er eentje te vangen, doe dat dan met een glas. Zo kunnen ze niet communiceren met hun soortgenoten en kunnen ze niet prikken.

3. Lokmiddel
Leid de beestjes af met een alternatieve snack. Leg bijvoorbeeld een stukje fruit op een andere plek in de tuin, zodat ze daar een feestje kunnen beginnen.

4. Stoot ze af
Volgens Milieu Centraal doet een bakje water met een beetje ammoniak of azijn, een halve citroen en een paar kruidnagels wonderen om ze uit de buurt te houden.

5. Parfumvrij
Helaas zijn zoete drankjes en snacks, volgens veel bronnen, niet het enige waar wespen wild van worden. Ook een flinke dosis Dior trekt ze aan. Dus wees een beetje voorzichtig met het enthousiast opspuiten van je favoriete luchtje als je een picknick hebt gepland.

6. Wierook
Volgens Anke helpt het om wierook aan te steken. Het wierookstokje was op en binnen twee seconden zat de eerste wesp er weer. Het helpt dus echt!

7. ‪Gemalen koffie
Kim gaf ons de tip om gemalen koffie in een schaaltje te doen en dit aan te steken. Geen wesp meer te zien in de tuin.

8. Plastic fles
Peter snijdt een literfles in tweeën en vult de onderste helft met siroop. Het bovenste deel zet je er op de kop in zodat je een soort trechter hebt. De wesp kan er dan niet meer uitvliegen.

9. Ventilator
Esmeralda gaf de tip om buiten een ventilator aan te zetten. Ook nog eens lekker voor je eigen temperatuurtje.

10. Wespennest
Volgens Aiko kun je de wespen op afstand houden met een nep wespennest.

Bron: Lindanieuws.nl