BIJNA PAPA EN MAMA, TIJD VOOR ELKAAR

Fotobovenpagina5_750xnHoera! Jullie worden papa en mama! Dat is natuurlijk fantastisch nieuws! Voordat het zover is, heb je gelukkig nog even (gemiddeld zo’n maand of 8 – afhankelijk van wanneer je erachter komt dat je zwanger bent) om aan het idee te wennen en je op het ouderschap voor te bereiden.

Gebruik deze tijd echter niet alleen om je voor te bereiden, maar geniet ook nog even lekker met zijn tweetjes. Nu kan het nog! Je kunt nu nog lekker op stap zonder dat je eerst oppas hoeft te regelen of zonder dat je je kleine met allerlei attributen (denk aan: kinderwagen, flesjes, slabbetjes, spuugdoekjes, luiers, kleertjes, nog meer kleertjes, campingbedje, enzovoort) mee hoeft te slepen.

REKENING HOUDEN MET JE KINDJE
Gaan jullie graag uit eten? Doe dat dan nog even een aantal keren voordat je gaat bevallen, want straks komt het er vast even niet meer van. Lekker naar de film? Ook doen! Nog lekker even met zijn tweetjes op vakantie? Nu kan het nog.

Hoewel je samen met een baby ook heel veel leuke dingen kunt doen, zal het straks toch anders zijn. Je moet immers rekening houden met je kleine. Hij moet op tijd drinken en eten, hij moet op tijd kunnen slapen, je moet hem regelmatig verschonen en meer van dat soort dingen. Als je naar de film wilt, zul je een oppas voor je kleine moeten regelen, hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld uit eten wilt. Vakanties zullen ook heel anders zijn, je zult ’s avonds vaker in je vakantiehuisje zijn, omdat je kindje moet slapen. Hele dagen in de auto zitten is voor een kind geen pretje. Vliegen met een baby kan makkelijk, maar je moet wel heel veel meer spullen meenemen dan wanneer je met zijn tweetjes gaat vliegen.

THUIS
Als jullie pas net papa en mama zijn geworden, gaat het vaak in het begin alleen maar om je baby. Alles draait om je baby en dit vind je helemaal niet erg. Maar na een tijdje, als jullie er een beetje aan gewend zijn om voortaan met zijn drietjes te zijn, is het ook belangrijk om weer samen dingen te gaan ondernemen. Je bent naast papa en mama immers ook elkaars partner.

Maak dan ook bewust tijd voor elkaar! Je hoeft echt niet altijd een oppas te regelen om op stap te gaan. Je kunt het ook thuis erg fijn hebben met elkaar. Ligt de kleine ’s avonds lekker te slapen? Steek dan de kaarsjes aan, gordijnen dicht, wijntje erbij (of iets anders lekkers) en zet een leuke film op. Of kook lekker voor elkaar en ga samen aan tafel als de kleine slaapt en praat lekker met elkaar.

OPPAS
Zo nu en dan is het toch ook wel erg fijn om even helemaal het huis uit te zijn. Dan is het handig om een goede oppas te hebben. Geef de oppas goede instructies en laat je telefoon aan staan. Mocht het dan echt nodig zijn, kan de oppas je altijd bellen en kun je snel weer naar huis. Als je een oppas hebt geregeld, ga dan samen iets leuks doen. Uit eten, naar de film of iets anders dat jullie graag samen doen. Het kan ook leuk zijn om samen bij vrienden op bezoek te gaan (kun je tenminste rustig kletsen, zonder dat je wordt afgeleid door je kindje).

MET ZIJN ALLEN
Als jullie regelmatig wat tijd voor elkaar maken, blijft jullie relatie goed. Dit is fijn voor jullie, maar zeker ook voor jullie kindje. Omdat je nu ook de tijd neemt om niet met je kind bezig te zijn, maar lekker met jezelf en je partner, zul je lekkerder in je vel zitten, wat ook weer een positieve invloed heeft op je kindje! En dan is het extra leuk om lekker met zijn allen op stap te gaan. Neem jullie kleine lekker mee op stap. Voor hem is er niet zoveel nodig om het leuk te maken, als papa en mama er maar zijn en hij aandacht krijgt, is het vaak al gauw goed. Ga lekker wandelen in het bos en daarna met zijn allen een ijsje eten op het terras (dit geldt dan voor wat oudere kinderen). Of ga naar de speeltuin, de kinderboerderij of maak een strandwandeling.

Wat je ook gaat doen, vergeet in elk geval nooit om tijd voor elkaar te maken.

Bron: www.mamaplaats.nl