Dragen

* WINACTIE *

Doe mee en win een draagconsult.

21 mei staat Keep ‘m Close -with you- op markt voor jonge gezinnen in het Westfries Gasthuis te hoorn.
Daar staat Wendy klaar om al jullie vragen over het dragen van je kindje te beantwoorden.
Komt u ook?

__________________________________________________________________________________________________________________________

Draag jij je kindje wel eens in een draagdoek?

Waarom dragen?

Een baby wordt geboren na gemiddeld 9 maanden en maakt dan een enorme overgang mee. In de baarmoeder werd een baby heerlijk de hele dag gewiegd, hoorde hij de stem van mama en het geruststellende kloppen van haar hartslag. Ook was het heerlijk warm en comfortabel. Na de geboorte is er ineens veel licht en veel harde geluiden en het is er ook koud. Een baby’tje zal heel graag bij mama willen zijn en verlangen naar haar geur en warmte, het horen van haar hartslag en het fijne gewieg. Dit wordt ook wel mamahonger of huidhonger genoemd.
Door een baby te dragen kom je tegemoet aan de behoefte van de baby om bij mama te zijn. Hierdoor zal de baby makkelijker ontspannen en zich prettiger voelen. Daarnaast is het voor een baby op die manier makkelijker om op temperatuur te blijven en werkt het pijnstillend bij krampjes en reflux.

Het geeft troost en het laat een baby weten: ik ben er voor je.
Je kunt makkelijk signalen van ongemak of honger opmerken en hier op inspelen. De drager omhult je baby op een prettige en zachte manier wat zijn periode in de baarmoeder nabootst.
Tenslotte heb je als ouders op deze manier ook nog twee handen vrij om aandacht aan je andere kinderen te geven, iets voor jezelf te doen of om iets aan het huishouden te doen.

Dragen op verschillende manieren

Dragen kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je dragen in een geweven doek of in een rekbare doek. Maar je kunt ook kiezen voor een ergonomische drager. Wat bij een mama en een kindje past is heel persoonlijk. De ene ouder weet niet wat ze aan moet met een lap stof van 5 meter lang terwijl de andere ouder niet uit de voeten kan met al die gespen.

dragen
Bron: http://www.babydoousa.com/babywearing-in-the-first-year/

Het prettigst is het dragen op een ergonomische wijze. Deze heeft veel voordelen voor het kindje, maar zeker ook voor de ouder die het kindje draagt. Een ergonomische drager trekt en hangt niet aan de schouders maar voelt als ‘eigen gewicht’ en doet geen pijn. Een baby wordt geboren met een bol ruggetje. In fases ontwikkelt de rug tot het uiteindelijk de rug wordt zoals wij deze ook hebben.
Willen kindjes meer zien? Dan kun je gaan rugdragen. Met het gezicht naar voren buikdragen is niet prettig voor de rug van je kindje en je kunt er ook niet ergonomisch mee dragen. Daarnaast krijgt een kindje dan erg veel prikkels binnen waar hij zich niet voor af kan sluiten als dat teveel wordt.
Het is best spannend om nu ineens zelf de uitdaging van dragen aan te gaan.
Je zou eens contact op kunnen nemen met Draagconsulente Daniëlle van Houwelingen van draagpunt

Danielle: Als draagconsulente ondersteun ik ouders en leer ik ze hoe je een baby (of dreumes of peuter) op een veilige en ergonomische manier kunt dragen en welke voordelen dit biedt. Het dragen kan op verschillende manieren, in een draagdoek (een lange lap stof, geweven of rekbaar) of in een voorgevormde ergonomische draagzak.
Het dragen kan ouders helpen zich zekerder te voelen wanneer ze er na de kraamweek weer ‘alleen’ voor staan en hun baby blijkt een regeldag te hebben of een sprongetje. De baby’s voelen de warmte van mama, ze horen hun hartslag, ze worden door beweging in slaap gewiegd.
Wil je meer informatie over het dragen van je kindje? Wil je weten wat er bij jou of jouw situatie past? Wil je dragers of doeken proberen of huren? Wil je leren hoe je een doek knoopt?
Neem dan contact op met me op.
bron: www.draagpunt.nl