Feiten & fabels

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Van goedbedoelde adviezen tot dikke boeken van deskundigen. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Hier wat duidelijke feiten en fabels op een rijtje!

Fabels

1) Eten voor twee
Als je zwanger bent, hoef je niet voor twee te eten. Het is misschien wel een aanrader om je eten beter te verdelen over de dag. Als je zwanger bent, heb je sneller een laag bloedsuikergehalte. Als je regelmatig eet, voel je je minder snel flauw en duizelig.

2) Seks is gevaarlijk
Seks als je zwanger bent, kan totaal geen kwaad. Je kunt de baby geen pijn doen, want die zit veilig in je baarmoeder. Als je vliezen zijn gebroken kun je beter geen seks hebben in verband met gevaar op een infectie.

3) Borstvoeding is een goede anticonceptie
Borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Genoeg vrouwen dachten dat ze goed beschermd waren, maar waren in een mum van tijd weer zwanger. De kans is wel iets kleiner. Lactatie, de afscheiding van melk uit de borstklieren, zorgt er namelijk dat de ovulatie wat wordt onderdrukt.

4) Net zo lastig: tweede keer zwanger
De tweede keer zwanger worden is niet net zo lastig als de eerste keer zwanger worden. Gemiddeld duurt het 12 maanden om zwanger te worden van de eerste. Als je al kinderen hebt, kost het gemiddeld 6 maanden.

5) Geen permanentje of kleurtje
Het is een fabel dat je tijdens je zwangerschap geen permanent mag nemen of je haar niet mag laten kleuren. De producten die tegenwoordig gebruikt worden, zijn allemaal veilig. Om alles uit te sluiten, raden de meeste kappers wel aan om te wachten tot na het eerste trimester.

Feiten

1) Wees voorzichtig met eten
Als je zwanger bent, is je afweersysteem minder dan normaal. Een van de infecties waar je vatbaarder voor bent, is die van listeriose; een besmetting met de listeria-bacterie. Een besmetting kan onder andere een vroeggeboorte of een miskraam veroorzaken. Listeria kan voorkomen in rauwe producten.

2) Striae kun je niet voorkomen
Doordat je buik in een snel tempo groeit, rekt je huid uit en krijg je soms striae. Helaas kun je striae niet voorkomen. Een goede verzorging beperkt de schade wel. Dus smeer je buik goed in, zodat de huid soepel blijft. Gelukkig worden de meeste strepen na de bevalling een stuk minder.

3) Overgewicht bemoeilijkt de zwangerschap
Overgewicht is niet alleen ongezond voor je, het bemoeilijkt helaas ook je zwangerschap. Je hebt onder andere meer kans op een miskraam, een hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en het is moeilijker om een ruggenprik te zetten. Dus streef voor je zwangerschap naar een gezond gewicht.

4) Een slecht gebit zorgt voor vroeggeboorte
Als je een slecht gebit hebt met tandvlees problemen, heb je een verhoogd risico op een vroeggeboorte. De kans ligt namelijk drie tot zeven keer hoger dan bij een gezond gebit. Ga daarom voor je zwangerschap nog naar de tandarts voor een controle. Ben je voor de zwangerschap niet naar de tandarts geweest? Doe dit dan zo rond de veertien tot vijftien weken.

5) Kans op tweeling is klein
Als je een tweeling krijgt, is dat best uniek. Maar ongeveer 1,6 procent van de zwangerschappen is een tweeling. Spontane drielingen komen helemaal erg weinig voor, namelijk maar 0,01 procent.

Bron: http://www.mamaenzo.nl/zwanger/doen-of-laten/feiten-fabels-zwangerschap

Laat ons uw reactie horen!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s