Tekenbeet bij kinderen

image

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Kinderen van alle leeftijden kunnen te maken krijgen met een tekenbeet, van baby’s en peuters tot schoolgaande kinderen. Ze zitten vooral in een bosrijke omgeving, dus ook in je eigen achtertuin. Controleer je kind daarom regelmatig op teken en verwijder een teek zo snel mogelijk.

WAT IS EEN TEEK?
Een teek is een klein bruinzwart insect dat lijkt op een spinnetje. Het beestje is 1 tot 3 millimeter groot en komt vooral in een bosrijke omgeving voor, maar ook tussen lang gras en hoge struiken. Teken kunnen dus ook in je eigen tuin voorkomen. Teken voeden zich met bloed. Zodra het beestje vol zit, laat het vanzelf weer los. In Nederland is inmiddels 1 op de 4 teken besmet met de Borelia burgdorferi-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

ZIEKTE VAN LYME
Een tekenbeet is meestal niet pijnlijk. Vaak zie je op de plek van de tekenbeet een klein rood vlekje. Ontstaat er na enkel dagen tot drie maanden na de tekenbeet een rode kring rond de plek, dan kan het zijn dat je kind de ziekte van Lyme heeft opgelopen. Deze ziekte kan gewrichtsklachten en verlammingsverschijnselen veroorzaken. De ziekte van Lyme is, mits deze op tijd wordt ontdekt, goed te behandelen met antibiotica. Niet in alle gevallen verschijnt er een rode kring rond de plek van de tekenbeet. Wees daarom altijd alert op ziekteverschijnselen nadat je kind door een teek is gebeten.

SYMPTOMEN
Een teek die besmet is met een bacterie kan de volgende klachten geven bij je kind:
Koorts
Vermoeidheid
Hoofdpijn
Spierpijn
Huiduitslag
Gewrichtspijn

HOE VERWIJDER JE EEN TEEK?
Verwijder een teek zo snel mogelijk, dan is de kans het kleinst dat hij je kind daadwerkelijk besmet. Controleer daarna het hele lichaam op nog meer teken. De teek kun je het beste met een speciale tekentang verwijderen. Pak hem zo dicht mogelijk op de huid vast en trek deze voorzichtig naar buiten totdat hij los komt. Zorg dat je het lijfje niet samenknijpt, want dan kan de teek zijn maaginhoud, inclusief bacteriën, in de huid achterlaten. Noteer nadat je de teek hebt verwijderd altijd de datum en de plek waar hij zat. De symptomen kunnen zich ook maanden na de beet nog voordoen.

VOORZORGSMAATREGELEN
Een tekenbeet is nooit helemaal te voorkomen. Toch kun je wel iets doen om de kans te verkleinen dat je kind door een teek wordt gebeten.
Probeer hoog gras en struiken zoveel mogelijk te vermijden wanneer je met je kinderen de natuur ingaat, en volg zoveel mogelijk de wandelpaden.
Trek je kinderen goed sluitende kleding aan (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken). Kleine kinderen kunnen een pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen.
Gebruik een anti-insectenmiddel met DEET op plaatsen waar teken graag zitten, zoals de knieholte, enkels en nek. Let op: voor volwassenen mag er maximaal 50% DEET in het middel zitten, maar voor kinderen maximaal 20%.
Met controleren voorkom je al een hoop ellende: kijk vooral op warme vochtige plekken zoals achter de oren, in de liezen, knieholtes, onder de oksels en in de bilspleet.

Op http://www.teekalarm.nl kun je zien waar in Nederland veel teken voorkomen.

Bron: http://www.oudersvannu.nl

Laat ons uw reactie horen!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s