Zonnen & gezondheid

KV_solait_lp_20

Tijden waarop je de zon beter kunt vermijden

De snelste, en ergste verbranding treedt op wanneer de zon het hoogst staat. Probeer dus om tussen 11.00 en 15.00 uur de zon wat te vermijden.

Daarnaast staat de zon in de zomer pal boven je en kan de verbranding sneller optreden. Met een baby ben je niet gebonden aan de zomer (als het geen ouder broertje of zusje heeft die op school zit). Dus kun je de periodes waarop de zon erg scherp is vermijden. Een zonvakantie in Zuid Europa is ook heerlijk in het voor- en najaar.

Tips voor je baby in de zon

Een babyhuidje is extra kwetsbaar in de zon. Gebruik daarom de volgende tips om je baby te beschermen:

  • Houd de baby uit de volle zon, leg je kindje bijvoorbeeld onder een boom of parasol
  • Smeer de baby regelmatig in met zonnebrandmiddel. Liefst met een factor 30 of hoger
  • Ga je met de baby zwemmen, dan kun je het beste een T-shirtje aantrekken. Ook in het water kun je verbranden
  • Er bestaan speciale UV-werende shirtjes, rompers en petjes die je baby extra bescherming bieden.

Wat te doen als je kindje toch verbrand is

Merk je dat je baby toch een beetje verbrand is? Ga dan direct met je baby onder de douche en koel gedurende enige tijd met lauw-koud water.

Smeer het daarna goed in met een speciale aftersun crème die ook geschikt is voor babies. Heb je dit niet dan kun je er ook een dikke laag yoghurt op doen of plakjes komkommer.

Is de verbranding zo ernstig dat er blaren opkomen, raadpleeg dan een arts.

Omgaan met de warmte

Naast het gevaar voor direct zonlicht, kan een baby bij een zonvakantie ook veel last krijgen van de warmte. Om dit te beperken kun je het volgende doen:

  • Laat de baby luchtige kleding dragen, niet meer dan 1 laag en het liefste katoenen kleertjes omdat deze het transpiratievocht beter opnemen.
  • Zet je baby het liefste op een koele plaats en zorg ervoor dat je baby niet op de tocht staat. Ook op zonloze dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen, hou daar rekening mee. Is er binnen geen koele plaats, zet de baby dan buiten in de schaduw.
  • ’s Nachts is een hemdje en pyjama met lange mouwen en lange broek voldoende. Dek je kind luchtig toe met een katoenen lakentje. Een stevige molton of een moltonhoes om de matras neemt voldoende transpiratievocht op. In de box kun je om het plastic boxkleed een moltonhoes of een hoes van badstof leggen.
  • Bescherm de baby tegen vliegen, muggen en andere vliegende insecten door een laagje vitrage over het campingbedje, box of kinderwagen te leggen. Veel fabrikanten van kinderwagens bieden ook passende klamboes voor de kinderwagen, informeer daarnaar bij je babyspeciaalzaak.
  • Ga je wandelen, doe dan de kap van de wagen omlaag, anders wordt het erg warm in de wagen. Je kunt je baby beschermen met een parasolletje of door in de schaduw te blijven. Doe je kind een hoedje op, als het in de zon loopt of ligt.
  • De baby heeft meer behoefte aan vocht in warm weer. Geef wat extra gekookt en afgekoeld water. Als je in Nederland bent kun je ook koud stromend leidingwater nemen. Geef liever geen zoete drankjes. Je kind krijgt er nog meer dorst van.

Als je kind door warmte bevangen is geraakt, merk je dat aan hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een hoogrode kleur op het gezicht.

In ernstige situaties heeft een kind een zwakke en onregelmatige pols en transpireert het niet meer. Zet in dit geval je kind op een koele plaats, spoel het gezicht af met koud water en houdt de polsen onder de koude kraan. Als na tien minuten geen verbetering optreedt, waarschuw dan een arts.

Bron: http://www.vakantie-met-kinderen.com

Check hier de 17x Feit of Fabel over zonnebrand!

Laat ons uw reactie horen!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s